Deze weken krijgt iedereen (behalve de zelfstandigen onder de lezers) weer het vakantiegeld op de rekening bijgeschreven. Dat geld wordt al lang niet meer alleen gebruikt voor het oorspronkelijke doel. Het merendeel wordt aan heel andere doelen uitgegeven.
Bestedingspatroon vakantiegeld
30% zet het geld op een spaarrekening als buffer voor een latere uitgave. 25% gebruikt het om af te lossen op (belasting)schulden en leningen, 10 % besteedt het aan een verbouwing en nog eens 10% trakteert zichzelf op een luxe cadeau.
Slechts een kwart besteedt het vakantiegeld daadwerkelijk aan de vakantie. Deze percentages fluctueren van jaar tot jaar en tussen de verschillende metingen zit ook altijd wel een verschil, maar in grote lijnen schetsen deze percentages de bestedingspatronen. Wel zit er nog een verschil in levensfase en opleidingsniveau. Jongeren sparen meer, ouderen lossen meer af op (hypotheek)schulden. Hoger opgeleiden sparen meer, lager opgeleiden besteden het geld meer (zo’n 70%) aan vakantie zelf.
Alle geschetste bestedingen zijn op zichzelf heel nuttig en zinvol. Vakantiegeld zal door velen toch als een extraatje worden gezien dat besteed kan worden aan het op orde brengen van de eigen financiën of om te steken in iets extra’s of ontspanning.
Investeren in employability
Een bestemming die eigenlijk in geen enkele statistiek voorkomt is een investering in jezelf. Want waarom verbouwen we wel van tijd tot tijd de woning om die helemaal up-to-date te houden, maar zijn we veel minder bereid om te investeren in het up-to-date houden van je eigen employability. Tenzij de werkgever betaalt natuurlijk. En alhoewel dat logisch lijkt, is het dat allerminst.
Want met jouw kennis en vaardigheden ben je in staat om je baan goed uit te oefenen en om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken. Jouw baan is de enige bron van inkomsten (voor de meesten althans). Alle andere dingen die je in het leven doet kosten geld. Iedere investeerder weet dat je moet werken aan je verdienvermogen. En in jouw geval zijn dat jouw kennis en vaardigheden. Binnen je huidige vakgebied, of als je een overstap overweegt, daarbuiten.
De uitdaging
Ik wil je daarom uitdagen om na te denken hoe je de komende tijd gaat investeren in jouw verdienvermogen. Je mag daarvoor (een deel van) je vakantiegeld gebruiken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Veel kennis en online cursussen en colleges zijn ook (gratis) van het internet te halen. Koop een boek met daarin nieuwe inzichten en ontwikkelingen die voor jou relevant zijn. Door te blijven werken aan jezelf, zorg je dat je relevant blijft op de arbeidsmarkt en kun je net dat verschil maken met je concurrenten als je een keer gaat solliciteren.
Veel succes.