Geeft het energie, ja of nee?

Veel mensen hebben moeite met nee zeggen als hen een nieuwe klus wordt aangeboden. Vaak terwijl ze het toch al zo druk hebben. In een eerder artikel op deze website had ik het er al over hoe je van je baan je droombaan kunt maken. Door simpelweg net iets beter je best te doen en meer energie in je werk te leggen. Maar dat wordt wel een stuk eenvoudiger als je die dingen doet waar je goed in bent, die je toch al leuk vindt en waar je energie van krijgt.

Sta je dus voor de vraag van je baas, collega, of (toekomstige) klant om een opdracht op je te nemen, stel jezelf dan de vraag: ‘Geeft deze opdracht mij energie, ja of nee?’

Een antwoord op die vraag hoef je meestal niet eens met argumenten te onderbouwen. Vaak voel je al vanzelf aan of een nieuwe klus ‘goed voelt’. Is dat niet het geval, durf dan nee te zeggen. Energievretende projecten zijn namelijk funest voor je werkplezier en vergroten de kans op een burnout aanmerkelijk.

Nee zeggen vinden veel mensen moeilijk. Maar het is noodzakelijk dat je je erin oefent, want iedere keer dat je ongewild ‘ja’ zegt tegen je baas of je collega, zeg je even ongewild ‘nee’ tegen jezelf. Wees eerlijk. Start net als ieder negatief nieuws direct met de boodschap en geef daarna een toelichting daarop. Zoals bijvoorbeeld: “Ik moet helaas je verzoek afwijzen” of “Ik vind het fijn dat je mij deze klus toevertrouw, maar toch moet ik nee zeggen.” Daarna licht je toe dat je het al (te) druk hebt, dat je de opdracht niet goed bij jouw kwaliteiten past, dat je ‘bang’ bent dat je de klus niet aankunt of dat deze te stressvol voor je is.

Misschien kan de opdracht nog worden aangepast als je eerlijk bent over het waarom van je nee, Misschien gaat de klus naar een andere collega, misschien kun je het samen met iemand anders oppakken of zijn er andere aanpassingen mogelijk waardoor de opdracht wel energie gaat geven. Doet het dat niet, houd dan voet bij stuk. Je zult zien dat er dan al snel een andere opdracht op volgt die wel aansluit op waar jij goed in bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *