Mismanagement en werkplezier: hoe het één het ander verpest

In tijden van bezuinigingen zien we steeds vaker mismanagement de kop opsteken in organisaties. Topmanagers die geen kaas hebben gegeten van het managen van een organisatie, maar die vanuit een opgelegde taakstelling snijden zonder oog voor de gevolgen. Wat is de impact van mismanagement op werknemers en organisaties?

Jaknikkers en onbekwame leiders

Mismanagement is vaak het gevolg van een managementteam dat gevuld is met doorgestroomde experts. Ze zijn misschien briljant in hun vakgebied, maar dat betekent niet dat ze ook goed leiding kunnen geven. Want leiding geven en een organisaties managen is een vak apart. Een vak waar veel topmanagers niet voor zijn opgeleid. Niet iedere voetballer is ook een goede voetbalcoach. Niet iedere briljante chefkok weet ook een keuken of restaurant te runnen. En een raketgeleerde is misschien niet de beste persoon om de NASA te leiden. En toch is dat wat in veel organisaties is gebeurd. Briljante deskundigen hebben langzaam in de organisatie carrière gemaakt en zijn op een plek belandt waar ze eigenlijk niet geschikt voor zijn. Voeg daar nog eens een hofhouding van jaknikkers en risicomijders aan toe en je hebt een recept voor ongelukken.

Snijden zonder pijnstillers

Het lijkt daarbij wel alsof sommige topmanagers een cursus “Snijden voor beginners” hebben gevolgd. Als er onder politieke of maatschappelijke druk of de wens van aandeelhouders gesneden moet worden in de kosten, vindt er al snel een boekhoudkundige exercitie plaats waarbij geen rekening wordt gehouden met de werkdruk en belasting van de werknemers.

Een rekenexercitie zonder ziel

In plaats van strategische beslissingen te nemen met oog voor de mens achter het werk, wordt vaak een rekenkundige exercitie uitgevoerd. Budgetten worden gekort, personeel ontslagen en werkdruk neemt toe, zonder dat er prioriteiten worden gesteld. Het lijkt wel alsof de Excel-sheet meer emoties heeft dan de manager die het maakt.

Het resultaat? Een organisatie die wankelt onder de druk en werknemers die zich afvragen of ze in een horrorfilm zijn beland. En het gevaar dat kerntaken van de organisatie in het gedrang komen, de beste mensen als eerste het schip verlaten waarvan de organisatie, ook als betere tijden weer zijn aangebroken, nog jaren de negatieve gevolgen ondervindt.

Angstcultuur

Niet alleen werknemers, maar ook managers zijn onderling vaak zelf ook bang om zich uit te spreken en tegen de stroom in te gaan. Het resultaat? Een organisatie waar niemand durft te spreken, uit angst voor represailles. De angstcultuur versterkt het effect van mismanagement en maakt het bijna onmogelijk om veranderingen door te voeren.

Wat kun je doen als manager (ook als je collega MT-leden dat niet doen)?

  • Effectief communiceren: Wees transparant en open in je communicatie met het team. Luister naar hun zorgen en neem deze serieus.
  • Leiderschapsvaardigheden ontwikkelen: Investeer in je eigen leiderschapsontwikkeling. Volg trainingen en vraag om feedback van je team.
  • Prioriteiten stellen: Stel duidelijke prioriteiten en communiceer deze naar je team. Zorg ervoor dat iedereen weet wat de belangrijkste doelen zijn en hoe ze hieraan kunnen bijdragen.
  • Feedback cultuur creëren: Moedig een cultuur aan waarin feedback welkom is en serieus wordt genomen. Dit helpt om problemen vroegtijdig te signaleren en op te lossen.

Wat kun je doen als medewerker?

  • Realistische verwachtingen stellen: Wees realistisch over wat je kunt bereiken en communiceer dit naar je leidinggevende. Overbelasting leidt tot roofbouw op jezelf en daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee.
  • Ontwikkel een plan B: Als je vastzit in een toxische omgeving en het lijkt dat je geen kant op kunt, ontwikkel dan een plan B. Onderzoek andere mogelijkheden, zelfs als banen niet voor het oprapen liggen.
  • Verbreed je netwerk: Bouw een sterk professioneel netwerk op. Dit kan je helpen om nieuwe kansen te vinden en jezelf te positioneren voor een overstap wanneer dat nodig is. Ga koffie drinken met (oud)collega’s, activeer je LinkedIn en benader potentiële werkgevers voor een oriënterend gesprek.
  • Bereid je voor op een overstap: Als je een overstap overweegt, onderzoek dan goed de cultuur en werkomstandigheden van het nieuwe bedrijf. Zorg dat je de grote meute voor bent door proactief te zoeken naar nieuwe kansen.

De impact van rigoureus beleid

Het voorgaande klinkt allemaal leuk, maar wat als je geen kant uit kunt en je haast machteloos voelt in je huidige situatie. Hoe kun je je dan als individuele medewerker wapenen tegen een situatie waarin de machthebbers binnen jouw organisatie rigoureus te werk gaan? Wat moet je wel en wat vooral ook niet doen?

  • Creëer een tegengeluid: Overweeg om op te staan en een tegengeluid te laten horen. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben. Positief is dat je mogelijk verandering kunt teweegbrengen en respect kunt verdienen van je collega’s. Negatief is dat je jezelf kunt blootstellen aan represailles van het management. Weeg de risico’s en voordelen zorgvuldig af voordat je actie onderneemt.
  • Plan B voorbereiden: Als het uitspreken van je zorgen te riskant is, bereid dan in stilte een exit voor. Zoek naar nieuwe carrièremogelijkheden, werk aan je professionele ontwikkeling en zorg ervoor dat je klaar bent om een overstap te maken wanneer de tijd rijp is.
  • Positioneer jezelf slim: Soms is het verstandiger om je tijdelijk bij de jaknikkers en de hofhouding rondom het management te voegen. Dit kan je overlevingskansen vergroten tijdens een reorganisatie. Leer de ongeschreven regels van de organisatie, bouw een goede relatie op met invloedrijke personen en zorg ervoor dat je zichtbaar bent zonder op te vallen.

Stappenplan voor de komende weken en maanden

Hoe kun je dat concreet maken en in stapjes opdelen dan? Nou zo ongeveer:

Week 1-2: Zelfreflectie en evaluatie

Neem de tijd om je situatie te evalueren. Wat zijn de grootste knelpunten en wat zou je willen veranderen? Hoe erg is de situatie echt?

Reflecteer op je eigen stressniveaus en gezondheid. Schrijf je gedachten en gevoelens op.

Week 3-4: Communicatie en ondersteuning

Plan een gesprek met je leidinggevende om je zorgen te uiten. Bereid concrete punten voor en stel mogelijke oplossingen voor. Vind je dat te spannend, misschien vind je een luisterend oor bij bedrijfsmaatschappelijk werk, collega’s, vrienden of familie. Praat over je situatie en luister naar hun advies.

Maand 2-3: Professionele ontwikkeling en netwerken

Volg een cursus of training om je vaardigheden te verbeteren en jezelf aantrekkelijker te maken voor de arbeidsmarkt.

Breid je professionele netwerk uit door deel te nemen aan evenementen, workshops of online groepen. Wordt actief op online platforms als LinkedIn.

Maand 4-6: Actief zoeken naar kansen

Begin actief te zoeken naar nieuwe carrièremogelijkheden. Stuur je cv naar potentiële werkgevers en houd sollicitatiegesprekken.

Blijf je huidige taken zo goed mogelijk uitvoeren terwijl je zoekt naar een nieuwe kans. Zorg ervoor dat je vertrek, als het zover is, op een positieve manier plaatsvindt.

Conclusie

Mismanagement kan een vernietigende impact hebben op werkplezier en de algehele gezondheid van een organisatie. Door te investeren in goede communicatie, opleiding en een gezonde werkcultuur, kunnen we de negatieve effecten van mismanagement verminderen.

Laten we samenwerken om een werkomgeving te creëren waar iedereen kan floreren, zonder bang te zijn voor de volgende bezuinigingsronde. Blijf proactief in je eigen ontwikkeling en zoek naar manieren om je situatie te verbeteren.

Heb jij last van mismanagement? Hoe ga jij daarmee om? Heb je vragen of goede ideeën, laat ze dan hieronder (anoniem) weten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *