Investeer in de relatie met je collega’s

In deze bijdrage een tip die ik eerder op mijn eigen website ook heb gegeven: hoe verbeter je de relatie met je collega’s? Daarvoor wil ik een dubbele tip afgeven.

1. Bied je hulp aan aan een ander

Een vorm van een cadeautje weggeven is een collega te helpen als die hulp nodig heeft. Die hulp kan er in bestaan dat je gevraagd of spontaan de helpende hand biedt als die collega dat nodig heeft. Hem of haar te coachen, een taak over te nemen als dat nodig is, meedenken over een juridische uitweg uit een beleidsprobleem, te bemiddelen in een conflict of een kop koffie te halen als die collega er zelf even geen tijd voor heeft. Hulp kan er ook uit bestaan dat je een collega juist niet lastig valt wanneer die inspannend aan het werk is. Elkaar de helpende hand toesteken is zeer bevorderlijk voor een goede verhouding en een goede werksfeer.

2. Vraag eens hulp aan een ander

Dit is misschien een tip die niet direct voor de hand ligt, maar hij is wel buitengewoon effectief voor het verkrijgen van een goede relatie met je collega’s (maar werkt ook in andere settings!). Zit je op het werk met een probleem of dilemma, vraag dan de hulp van een collega. Dat mag je ook doen als je dat probleem of dilemma strikt genomen zelf ook wel de baas kan. De effectiviteit van deze tip schuilt in de volgende elementen:

a. door hulp te vragen geef je aan dat je niet alwetend bent, maar gewoon een mens van vlees en bloed die prijs stelt op de mening en kennis van een ander. Wie houdt er tenslotte van betweters? Hulp aan een ander vragen zegt dus wat over jou als persoon, je kent geen schroom om anderen om hulp te vragen.

b. door hulp aan een ander te vragen geef je het signaal af dat jij de ander waardeert om zijn of haar kennis en kunde. Iedereen heeft zo zijn eigen capaciteiten en vaardigheden, dus er is altijd wel een sterk punt waarop je een beroep op iemand kunt doen. De ander zal zich daardoor (vaak onbewust) gevleid voelen en je streelt daarmee het ego van de ander. Bijkomend voordeel is dat twee mensen over het algemeen meer zien dan één, wie weet kom je tot nieuwe inzichten.

Het mes snijdt zo aan twee kanten en je zult merken dat het de relatie met je collega’s (en daarmee je werkplezier) absoluut verbetert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *